Hvis dit barn også ta’r snus kan det meget vel være, at han også har udviklet en afhængighed. I dag florerer der, over nettet et kæmpe salg af nikotinposer, som børn helt ned til 12-13 års alderen kan købe. Produkterne er billigere end de fysiske i butikkerne, og de kan nemt købes uanset alder.

Hvad er snus?

Snus indeholder nikotin. Nikotin findes naturligt i tobaksplanter, men er et skadeligt stof, som bl.a. har været brugt som sprøjtegift i landbruget. Nikotin er også meget afhængighed skabende, hvorfor snus også skaber en afhængighed. Snus indeholder også skadelige og kræftfremkaldende stoffer.

Meget af det “ulovlige” snus, som er på markedet i Danmark, har ikke set skyggen af en tobaksplante. Samtidig indeholder en enkelt nikotinpose op til nikotin svarende til 35 cigaretter! Det skaber max afhængighed. Virkelig skidt for de unge mennesker, men godt for industrien bag.

I dag er det blevet en kæmpe industri. Vores børn og unge er max presset i hverdagen. Der reklameres på Tik Tok og børnene bliver draget af medierne og vennegrupperne, som også tager det. Det er blevet en del af være fælles om. Samtidig er rigtig mange børn og unge presset af hverdagen, og nikotinposerne hjælper dem til at “overleve”. Hver gang de tager snus i munden, hvor det opløses i slimhinderne, oplever de en rus af glæde og lykke. Glæde og lykke som vi alle har brug for, men ikke nødvendigvis har i vores hverdag.

Når du ta’r snus som ung

Nikotin kan være særligt skadende, når du er ung. Hjernen er nemlig først færdigudviklet, når vi rammer midten af 20’erne. Den unge hjerne er i gang med at forme sig, så den er meget påvirkelig overfor det, den bliver udsat for. Hvis den udsættes for nikotin, vil nikotinen præge hjernens modning og det forsinker faktisk også hjernens modning. Hjernen strander i en teenager hjerne, hvor man har svært ved at regulere sine følelser og man bliver mere impulsiv og sensationssøgende. Samtidig vil den unge komme i større risiko for at søge rusmidler resten af livet, og der er større risiko for at udvikle stress, angst og depression.

Snus medfører afhængighed

Vores hjerne giver os lyst til at gentage det, som vi oplever er godt. Det der giver en følelse af velbehag, nydelse og afslapning. Det hedder hjernens belønningssystem, og aktiveres når vi gør noget, der er godt for os. Hvis aktiverings systemet ikke aktiveres i et stykke tid, får vi lyst til at gøre noget, der er godt for os igen.

Snus snyder dig

Afhængighed af snus opstår, fordi snus indeholder store mængder nikotin. Hjernen snydes til at tro, at snusen (ligesom god mad m.v.) er god og nødvendig. Det føles derfor rart at tage snus, og her kommer lysten til at gøre det igen. Men nikotinen nedsætter også hjernes egen evne til selv at stimulere belønningssystemet. Derfor kommer der endnu mere lyst og trang til at tage snus.

Hvis du ikke tager snus i få uger, genvinder hjernen sin evne til selv at stimulere belønnings centret. Men tager du snus bare en enkelt gang, så genstartes den (u)smarte mekanisme. Kroppen bliver igen afhængig af nikotin for at opnå en god stimulering af belønnings centret.

Så du kan altså også snyde snus

Det ta’r to uger for at blive fri. For at vælge dig selv og din sundhed til. Til at blive fri. I de to uger skal du måske have hjælp. Bede om hjælp. Det er ikke flovt at bede om hjælp. Det er tværtimod mega sejt og på den anden side kommer mere overskud og glæde, fordi kroppen er blevet sig selv igen.

Jeg kan sagtens forstå, at unge mennesker i dag får behov for at tage snus. Det er nærmest blevet en almindelighed. Så meget at vi lige pludselig glemmer at stille spørgsmålstegn til det. Og det er et skråplan. Uanset jeg kan forstå de har brug for en stimulans, så går det ikke. Dit unge menneske har brug for hjælp til at stoppe. De unge mennesker skal have at vide, at det slet ikke er smart at skabe en afhængighed af snus. Jeg vil gøre alt for at udbrede emnet. At gøre de unge mennesker bevidste om, at det ikke er den rigtige måde at overleve sin hverdag. Det er hverdagen, som der skal justeres på. Ikke det enkelte individ.

Afhængighed af snus på flere måder

Du kan også være afhængig af snus på andre måder. Det kan være, at du tager snus i bestemte situationer eller i bestemte vennegrupper. Når du bruger det igen og igen i de samme situationer, er du også afhængig, men på en anden måde end den fysiske afhængighed. Her er det i højere grad en vanemæssig afhængighed, der ligesom den fysiske afhængighed, kræver lidt tid at komme ud af.
Afhængighed kan tage lidt tid at bryde, men det kan lade sig gøre.

Ta’r dit barn snus for at overleve din hverdag?

På længere sigt er der skabt en afhængighed, og den afhængighed af snus gør, at hvis ikke den tages, kommer trætheden og irritabilitet over små ting. Familien vil måske begynde at undre sig. Hvorfor kommer der sådan en voldsom reaktion? Her skal der komme et højt ønske om at blive fri. Måske tage en kold tyrker og få de 14 dage klaret, så det i hverfald ikke er snus der styrer livet.

Uanset hvem der har denne her afhængighed inde på livet – så må der handles…

Det kunne være med mit forløb for børn og unge