At være ramt af stress er skamfuldt og tabubelagt for de fleste. At være ramt af stress og ude af stand til at passe sit arbejde, daglige gøremål eller være noget for sin familie, kan føles som et stort kontroltab. Alt for mange går rundt med stress for længe uden at tage fat i leder, kollegaer eller de nærmeste. Det kan resultere i alvorlige symptomer at være ramt af stress.

Ofte er det altså sådan, at de primære årsager til stress findes på arbejdspladsen. Det kan være i form af fx højt arbejdspres med for mange oplever, en giftig arbejdskultur, manglende pauser. Det kan være dårligt psykisk arbejdsmiljø eller dårlig ledelse. Derudover er der også ofte høje forventninger til egen præstation, og en frygt for at sige nej. At være ramt af stress på en dårlig arbejdsplads er virkelig ikke sjovt.

Den seneste undersøgelse fra arbejdsmarkedet

1113 ledere har deltaget i en landsdækkende spørgerunde foretaget af PFA og Lederne (april-maj 2023)m og resultaterne var opsigtsvækkende. 66% af lederne svarer, at de enten har modtaget en sygemelding på grund af stress i deres egen afdeling, eller at det er sket andre steder i virksomheden. Det er et højt tal, og både mental og kropslig trivsel bør fylde mere i arbejdslivet, mener de behandlere, som hjælper stress ramte videre.

Ubehandlet stress

Hvis man går for længe med symptomer på stress, vil det til sidst blive en stor belastning for kroppen og psyken. På samfundsniveau har det også store økonomiske konsekvenser at være ramt af stress.

Langvarigt, kronisk stress slider hårdt på os. Stress kan medføre sygdomme og forværre eksisterende sygdomme. Det belaster sundhedsvæsenet, samfundet, familierne og enkeltpersoner. Depression og angst følger også ofte med i kølvandet på ubehandlet stress. Det kan endvidere have store konsekvenser for vores relationer og selvværd.

Det er så vigtigt, at både arbejdspladsen, kollegaer og at vi selv lærer at spotte symptomerne på stress tidligt. Stress har i de sidste mange år været jævnt stigende, og især unge, kvinder og mennesker, som står udenfor arbejdsmarkedet eller som har grundskolen som højeste uddannelse, oplever et højt niveau af stress.

Min behandling af stress kvinder og unge +20 år

Selvfølgelig har jeg lige fra start et stort fokus på at reducere stress. Langt de fleste har oftest svært ved at mærke sig selv, og hvad der egentlig er på spil. Men med de metoder som jeg bruger, kommer vi ret hurtigt ind, og “opdager” gamle uforløste følelser, som blokerer for et frit liv.

Tanker og følelser får frit løb, og kvinden begynder at kunne mærke sig selv igen – hvilket oftest er en befrielse. Vi finder ind til traumer, som har sat dybe spor, og som hæmmer en i at gøre det rigtige i dag. En forståelse for sit liv idag, bliver skabt ud af traumeterapi, samtidig med at, at vi skaber nye bedre billeder, for hvordan vores liv i dag skal være.

Kropsterapi i form af massage / klangmassage eller reiki healing er altid inkluderet i mit stress forløb. Det skaber ikke blot fravær af stress, men en mærkbar øget livskvalitet og en rejse, hvor kvinden lærer sig selv dybere at kende.

Eksperternes råd ved langvarig stress:

Er du i tvivl om, hvorvidt du er alvorligt stresset? Slug din kamel og spørg en god ven til råds.
Tal med din chef/kollegaer/HR, om hvordan du har det. Det er ofte et svært, men vigtigt skridt.
Tal med din læge. Fortæl hvordan du har det og bed om lægens vurdering.
Prioriter søvn, vand og nærende mad. Din krop har akut brug for at lade op.
Søg hjælp hos en professionel. Fx en traumeterapeut, hvor du finder ind til roden med det samme.

Hvordan ser du, om nogen har stress?

Har din kollega en eller flere af nedenstående symptomer, kan det skyldes stress:

Glemsomhed og manglende overbliv
Irritabel og aggressiv adfærd
Træthed
Mere indadvendt
Undgår sociale sammenhænge
Opgivende
Grådlabil

Her kan du læse mere om MIT stressforløb