Mange kvinder er perfektionistister. Perfektionisme hænger sammen med lavt selvværd. Vi føler, at vi skal præstere for at være noget værd. En perfektionistisk kvinde bliver mor, og så giver hun samme mønster videre til sin datter – hvor mange unge er det lige i dag, som kæmper med lavt selvværd?

Hvad kendetegner en perfektionistisk kvinde?

At være perfektionist indebærer, at du har en tendens efter at stræbe efter at gøre dit bedste, og nå de høje krav, som du stiller til dig selv. Også selvom det er på bekostning af din egen trivsel og velvære. Du vil gøre alt perfekt og er aldrig tilfreds, for der er altid noget, du kan gøre bedre.

Det lave selvværd grundlægges i barndommen

Er du en perfektionistisk kvinde, kæmper du højst sandsynlig med lavt selvværd. Det lave selvværd grundlægges ofte i barndommen. Måske har du som barn fået ros, når du fik gode karakterer. Det giver dig en følelse af, at du er noget værd, fordi du har klaret dig godt i skolen. Og ikke fordi du bare er dig. Det kan også være, at du har fået meget kritik og derfor føler, at du hele tiden skal bevise, at du er god nok.

Frygten for at blive opdaget

En perfektionistisk kvinde med et gemt lavt selvværd præsterer voldsomt meget på jobbet og anses for at være meget dygtig. Så stiger hun i graderne, og det er jo en bekræftelse på, at hun er noget værd. Så yder hun endnu mere, fordi hun har fået større ansvar. Hun stiller endnu højere krav til sig selv, har brug for ros og skal hele tiden bevise, at hun er god nok. Nogle gange beviser hun det ved at have trang til at nedgøre andre. Mon ikke mange af os kender den slags. Det er faktisk rigtig sørgeligt. De knokler for at vise, at de er gode nok. At frygt for at blive opdaget, at de ikke er dygtige, som de giver udtryk for.

De høje krav i dag

Det er ikke bare os selv, der stiller høje krav. Der har aldrig været så mange krav til os, som der er i dag. Før i tiden kunne man nøjes med enten at være god til sit arbejde eller være en god hjemmegående husmor. I dag skal vi være perfekte på alle områder. Du skal være en selvstændig kvinde med en strålende karriere. Du skal være en god mor og en sexet kone. Du skal være slank, se godt ud og pleje din krop og dine egne interesser. Du skal have et smukt hjem og tid til veninderne. Og så skal du selvfølgelig også lige være selskabelig og lave hjemmelavet økologisk mad. Kravene i dag er skyhøje. Det er en helt urimelig udvikling og det har en kæmpe årsag til at så mange går ned med stress.

En perfektionistisk kvinde med lavt selvværd slider sig selv op

Tager perfektionisme overhånd, kan det få alvorlige konsekvenser. Kvinder slider sig selv op. Pres og belastning over længere tid fører til stress og udbrændthed. Og handles der ikke, kan det udvikle sig til depression og angst.

Jeg var ved at slide mig selv op som skolelærer. I mange år kørte jeg på arbejde, selvom jeg ikke kunne trække vejret ordentligt. Jeg vidste at den var meget gal med mig, men jeg valgte at overhøre mine meget kraftige signaler. Normerne – forventningerne – økonomien osv. holdt mig i gang. 20 sting i min hånd var det sidste store udslag.

Vores såkaldte leveregler

Hvis dine forældre altid har sagt til dig: “Du skal altid gøre dit bedste og lidt til”, ja – så er det jo aldrig godt nok. Kunne du udfordre sådan en leveregel? Er det virkelig intelligent at præstere det perfekte, hvis du bare skal bestå? Skal du virkelig have 12 i alt? Er det egentlig ikke mere intelligent kun at levere det, der er nødvendigt?

Det er selvfølgelig godt at være dygtig, men ikke hvis det er ved at drive dig til vanvid. Så gælder det om at finde nye leveregler. “Mindre kan gøre det”. Lav nogle strategier på at gøre ting mindre perfekt… Træd et skridt tilbage og tænk over, om du vil behandle din bedste veninde, som du behandler dig selv. Øv dig i at behandle dig selv, som du behandler din bedste veninde.

Vi er alt for ofte meget skrappe over for os selv. Vores indre kritiker (som jeg også har skrevet et blogindlæg om) har fået lov at vokse sig alt for stor og mægtig og er blevet en slavepisker.

Find dine åndehuller

Det kan være meditation eller en gåtur. For mig er det mine gåture med hundene. Eller måske har du bare lyst til at ligge på sofaen og stirre op i loftet. Kunsten er at kunne gøre det uden at få dårlig samvittighed over alt det du burde gøre…

Vi har alt for lidt tid til at have det sjovt. Skriv op, hvad du kan lide at lave – og gør det så. Sig til dig selv, at du har ret til bare at være dig selv og have det sjovt. Og du vil stille og roligt finde ud af, at folk kan lide dig, selv om du ikke hele tiden præsterer. Det er så meget bedre, at bare vise hvem DU er.

Mange perfektionister skjuler hvem de er og hvad de føler. De er bange for at være mærkelige. Men det er vigtigt at have selvagtelse, og det har du ikke, hvis du skjuler, hvem du er.

Du skal ikke stå til rådighed for alle andre. Øv dig i at sige nej. Hvis du siger nej, vil du opdage, at det faktisk er ok. Som regel tager folk det ikke ilde op.

Hvad tænker de andre?

En perfektionistisk kvinde med lavt selvværd bygger tit sin antagelse på, hvad de andre tænker. Men vi aner jo ikke, hvad andre tænker. Og måske har du den antagelse, at du skal præstere for at være noget værd, men kan du prøve at forestille dig, at de andre rent faktisk kan lide dig, fordi du er dig, og ikke for, hvad du præsterer.

Læs om mit stress-forløb som også hjælper dig af med din perfektionisme