Dette indlæg har ventet længe, for jeg snakker rigtig meget om vores indre kompas med børn og unge OG voksne i min klinik, som er fyldt med stress.

Aldrig før har vi haft så hurtig adgang til hvordan andre mennesker tænker og føler. Vi bliver bombarderet fra morgen til aften, om hvad der er bedst og hvad vi bør og ikke bør gøre.

Findes der en pålidelig og klog måde at navigere gennem livet på? Ja, men vi skal tilbage til den. Tilbage til vores eget indre kompas. Du har et indre kompas, når stress kommer ud af kroppen, og det er den eneste pålidelige kilde til lige præcis dig. Gennem dine følelser, som er så vigtig en pejlesnor for hvordan du har det.

At lære at lytte til og følge dit indre kompas

Vil du leve mere i harmoni med dig selv? Når det sker, vil du opleve mere flow, velvære, glæde og kærligehed og begejstring i dit liv. Og så vil du automatisk få mere overskud til din familie, venner og arbejde. Også selv om dit indre kompas drejer dig i en anden retning end dine omgivelsers forventninger.

Du har et indre kompas

Der hele tiden udsender signaler. Gennem dine følelser fortæller dit indre kompas, hvordan det står til. Flow og glæde fortæller at du er i harmoni med den DU er. Ulykkelig og frustreret er du tydeligvis ikke i harmoni. Desværre har mange mennesker med stress mistet sin kontakt til det indre kompas. Jeg var der selv for ikke så lang tid siden.

Vores følelser

Fortæller hele tiden om vi er i harmoni med os selv, og derfor er det så vigtigt, at du lytter til dine følelser og ikke slår dem ned. Dine følelser er vigtige, fordi de betyder alt. De vil fortælle dig noget vigtigt om din tilstand. Om det der sker i vores liv. Vores følelser er der hele tiden. Derfor fortæller vores indre kompas hele tiden hvordan vi har det – og det skal vi lytte til. Værdifuld information. Altid tilgængelig. Vores følelser er nøglen til at forstå, hvordan vores indre kompas fungerer.

Det “eneste” du skal spørge dig selv om er: hvordan føles denne situation? hvordan føler jeg i denne persons selskab? Hvordan føles min tanker? Hvordan føler jeg mig i forbindelse med mig selv? Og så øve sig i at navigere herefter, så du mærker harmonien i kroppen. Det er så vigtigt, at du begynder at følge lige præcis din unikke vej i livet. Ikke andres for at behage andre. Kun din egen og du vil opleve harmoni.

Alt er i flow

Lagde du mærke til at solen stod op? Hvad med træerne og græsset der gror? Der sker en hel masse ting hver dag, uden at vi overhovedet gør noget. Der er en kraft, som skaber hele universet. Vi kan også stille de samme spørgsmål, når vi kigger på os selv. Du sker også bare. Dit hjerte slår helt af sig selv. Det samme gælder din lunger. Det samme gælder din fordøjelse og det samme for alle dine milliarder af celler, som hele tiden arbejder for dig. Vores krop er helt fantastisk unik. Dit sår healer af sig selv. Dit indre kompas er din indre stemme til at alt sker rigtig for dig. Din uendelige livskraft.

Vi har glemt os selv

Desværre har mange af os med stress mistet vores kontakt til vores indre kompas. Derfor bliver vi forvirrede og usikre og livet bliver en kamp. Sådan er det for de fleste. Nogen ved simpelthen ikke, at vi har et indre kompas. Har nogen fortalt dig, at du har alle svarene inde i dig selv? At dine følelser er vigtige signaler til dig? Du er den eneste, som ved hvad der er det bedste for dig. Du er den eneste i hele universet, som reelt kender dine egne følelser. De fleste af os er også blevet trænet til at træffe beslutninger på baggrund af de voksnes forventninger. Det er vigtigt at behage og please andre. Vi har lært i en tidlig alder, at alt går nemmere, når vi indretter os og gør hvad vores omgivelser forventer. “Jeg vil elske dig, hvis du gør sådan og sådan”. Vi er blevet trænet til at have vores antenner ude og til at fokusere på andre mennesker, i stedet for at vende indad og fokusere på os selv. Måske har du endda lært, at dine følelser ikke betyder noget. Lært fra en tidlig alder at overhøre egne følelser.

Vælg dig selv til i en ydre styret verden

De fleste af os – og specielt vores børn forstår ikke hvad vores følelser betyder.

Hvordan kommer vi i kontakt med vores indre kompas? Begynd at lægge mærke til hvornår tingene føles godt og hvornår de ikke føles godt. Når du opdager at du tænker over, hvad andre tænker om dig, må du øjeblikkelig vende fokus tilbage på dig selv. Drop tanken om hvad en anden måske tænker om dig. Slip alt om de andre. Også med at forsøge at regne ud. hvad andre tænker. Vend tilbage til dig selv – og mærk efter hvad der sker inde i dig. Vi skal tilbage til at mærke indad. Det er kun dig selv, som er vigtig her. Hele tiden lægge mærke til hvad du føler – i dette øjeblik.

Er vi så egoister? Nej overhovedet ikke. Det har vi lært, men det er på ingen måde sådan. Tværtimod. Vi skal fylde os selv op med gode følelser, og så får andre meget mere af os.

I min klinik taler vi meget om at vende tilbage til os selv. For det er en meget vigtigt del i at få det godt igen. Det er ikke nemt. Det er helt fra en tidlig alder, at vi har lært at være ydrestyret, så det er ikke klaret over en dag. Men bare at blive opmærksom på det, sætter en proces i gang. Og processen og god.

Læs om mit forløb med voksne med stress her