Oplever du, at din datter har lavt selvværd, så er gode råd dyre. For hvad skal vi som forældre gribe i, når vi kan se, at vores datter hver dag kæmper en hård og uretfærdig kamp mod sig selv.
Jeg har fået lyst til at skrive det her blogindlæg, fordi jeg efterhånden har haft så mange unge piger med lavt selvværd.
Pigerne kender ikke hinanden, men de fortæller nogenlunde ens historier om, hvordan de lever deres liv.
Første datter med lavt selvværd
“I dag er en okay dag, for mit hår sidder godt og min makeup er flot lagt.” Lige præcis denne her sætning er succes kriteriet for en okay dag. Om dagen så også bliver god, afhænger helt af andres senere anerkendelse, som bliver slugt råt, men ikke taget ind, for man kan aldrig regne, med det man hører…
Pigen har i 7.klasse oplevet at blive indkaldt til et møde, hvor andre piger måtte “brokke” sig over hende. Samme mødet blev afsluttet med, at hun skulle sige undskyld. Siden da har hun gjort alt for at tilpasse sig, i håb om ikke at opleve sit “traume” igen. Hun kommer sjældent i skole. Hun bliver hellere hjemme i sengen, hvor hun bliver mere og mere trist.
Anden datter – også med tankemylder
Er en køn pige, som hver dag er helt flad efter en skoledag. Som lever med tankemylder, som styrer hende, for alt skal være perfekt. Som konstant er bange for, at der bliver talt bagom ryggen på hende.
Op til 7.klasse går hun sammen med en hård pigegruppe, hvor det er ren overlevelse. I 7.klasse bliver alle gamle klasser splittet op, og fordelt i nye 7. klasser. Her bliver det lidt bedre, men…
Det handler om at passe ind. Man skal have det rigtige tøj på. Man skal lægge sin makeup på en bestemt måde. Man skal sige og snakke på en bestemt måde, så man er in. Hvis man kommer til at skeje lidt ud, bliver der snakket bagom ryggen på en. Alle er med i det her. Der er ikke enkelte, som står for presset. Pigerne i denne klasse gør alt hvad de kan, for at det ikke er lige præcis en selv, som der bliver talt om.
Tankemylderet handler om, at de andre snakker sikkert om mig idag. Hva’ nu hvis… “Hva’ nu hvis det er mig, som bliver set forkert på?” At ryge ud af “fællesskabet” er et skræksenarie, for så er man alene og udstødt.
Flere lignende historier
De her to virkelige historier fra SOS forløbet er ikke enkeltstående tilfælde. Jeg har mange piger, som med små afvigelser kommer med samme historier. Pigerne kæmper hver dag med deres eget selvbillede. De skal se ud på en bestemt måde, for at blive accepteret af grupperne. Alt andet er uden betydning.
Det er de piger, som står foran spejlet hver morgen, hvor de lægger den “perfekte” makeup. De vender og drejer tøjet i skabet, og har svært ved at vælge det helt rigtige til dagen.
Flere unge piger begynder tidligt at bruge makeup i dag, og det er ofte et tegn på mistrivsel. De synes kun, at de er pæne, hvis de har makeup på. Men uanset hvordan de ser sig i spejlet, hjælper det ikke på, hvor dårligt de har det indeni.
Er du bekymret for din datters forbrug af makeup, kan du begynde at lægge mærke til, om det rent faktisk hænger sammen med et lavt selvværd. Om der kan gradbøjes i mængden, så hun ikke tager makeup på i weekenderne. Om der kan fjernes noget af makeuppen i hverdagen. Og hvor mange forskellige tilsætningsstoffer, som der findes i de forskellige produkter.