Tanker kan være barnets værste fjende

Der kan være mange grunde til, at dit barn har udviklet angst eller generelt har det bare rigtig svært. Tanker løber typisk løbsk hos mange børn, og det skaber mistrivsel. Tankerne kommer hele tiden igen, jo mere barnet tænker. Typisk oplever jeg dog, at et barn i mistrivsel, helt fra tidlig barndom har skabt en bestemt overbevisning. Den holder barnet tilbage og skaber ødelæggende tanker og adfærd. Barnet ved typisk ikke selv, hvad det skal gøre og kan ikke sætte ord på, da barnet ikke er bevidst om sin overbevisning. Det er bl.a. barnets uhensigtsmæssige overbevisning, som jeg kan ændre sammen med barnet. Herved kan nye fornuftige tanker og en ny og god adfærd kan blomstre op.

Et typisk eksempel på en teenager pige, hvis tanker skaber en mistrivsel:

Situation: Pigen møder en person, som ikke hilser i skolen – eller på gaden

Tanker: “Han kan ikke lide mig” eller “hun synes jeg er kedelig” eller ” jeg ER kedelig og en fiasko”

Følelser: ked af det, magtesløs og angst

Krop: Drænet for energi, tung i kroppen, knude i maven, benene bliver lammet

Adfærd: Pigen trækker sig fra alle sociale sammenhænge, både i skolen og evt. fritidsrammer – bliver hjemme og ser netflix og serier, for her kan man være tryg. Her bliver hun ikke udfordret af situationer, hvor hovedet starter tanker og efter kort tid, vil pigen ikke ud, fordi hun ikke kan styre sin tanker mere.

En ond cirkel er skabt

Pigens hoved har skabt en ond cirkel, som pigen skal have hjælp til at komme ud af. At pigen kun vil blive hjemme og se netflix, er et tydeligt tegn på, at hun begiver sig ind i en tryg verden, hvor hun ikke bliver udfordret. Problemet er bare, at jo længere tid piger gemmer sig her – jo sværere bliver det at komme tilbage til den virkelig verden. Og forvent ikke at pigen selv kan komme ud af denne her “tankevirus” – det kan hun ikke. Jeg har pt mange piger i min klinik, som er havnet i mistrivsel pga tanker. Men med de redskaber jeg arbejder med, kan jeg hjælpe langt de fleste piger tilbage til et godt børneliv uden angst.

Mere om hvordan du kan hjælpe dit barn med angst