Inspireret af klienter i min klinik, har jeg sat mig endnu mere ind i det at leve med en spiseforstyrrelse, så jeg er opdateret i min klinik i Næstved.

En voksen pige på 19 år, som helst spiser på sit værelse. Som hele sit liv har haft lidt kilo for meget, og hele sit liv er blevet kigget op og ned ad. En pige på 15 år, som er dødtræt af at blive stemplet som syg, fordi hun hver uge skal vejes. Hun spiser også helst alene, selv om det skaber voldsomme problemer for hende. Og for nylig en pige på bare 9 år, som allerede er i gang med at udvikle en spiseforstyrrelse, fordi hun i idrætstimerne har lært, at hun er tyk og tung. Osv.

Et voksende samfundsproblem

I følge Psykiatrifondens vurdering er der omkring 75.000 danskere, som lider af en spiseforstyrrelse. Mennesker som har et så forstyrret forhold til krop, vægt og mad, at det overskygger alt andet i deres liv. Relationer til andre mennesker, familie og venner kommer til kamp med spiseforstyrrelsen.

Om det er bulimi, anoreksi eller tvangsoverspisning er der tale om en spiseforstyrrelse, som også kan have alvorlige konsekvenser for helbred. En spiseforstyrrelse er som en selvstændig kraft – en besættelse, og der skal hjælp til at overkomme den.

Forpinte mennesker

Mennesker med spiseforstyrrelse er virkelig forpinte mennesker. Spiseforstyrrelsen er totalt indgribende for alt handling. Ikke kun for den som lever med det, men også for mennesker tæt på. Når en mor i en familie gør det til en almindelighed at spise og spytte maden ud ved bordet. Eller gå på toilettet præcis efter 15 minutter for at kaste op. Alt imens sidder børnene og kigger på mor, og så er det ikke svært at forestille sig, hvordan en spiseforstyrrelse kan gå i arv.

Hvad er tegn på en spiseforstyrrelse

Personer med en spiseforstyrrelse er stærkt optaget af mad, krop og vægt og lader sig styre af de tanker og følelser der er forbundet hermed. Det ekstreme fokus på mad er en begrænsning i hverdagen. En pige med anoreksi klæder sig typisk i store klæder, så andre ikke lægger mærke til udviklingen i hendes krop. To veninder som har leget sammen op gennem barneårene og teenager årene vil lige med det samme kunne se en udvikling med anoreksi. Kommer din datter og spørger dig til råds, skal du fortælle din datter at det er voksne mennesker, som skal hjælpe veninden.

Hvad er årsagen til, at man udvikler en spiseforstyrrelse

Officielt kendes endnu ikke årsagen til at udvikle en spiseforstyrrelse. Der er en vis arvelig tilbøjelighed, men også sociale, psykologiske og kulturelle forhold kan spille ind.

Jeg kan fortælle årsagen til, hvorfor pigerne i min klinik i Næstved har udviklet en spiseforstyrrelse. Mobning har en kæmpe stor negativ effekt på piger. Piger som i forvejen er optaget af sit ydre, og som så skal høre andres kommentarer om, hvordan de ser ud. Det er en direkte vej til en spiseforstyrrelse og jeg ser det desværre meget tit her i Næstved. Der bør tages hånd om mobning med det samme. Det skal stoppes. Du kan godt sige til din datter, at det passer ikke. Hun ser fin ud. Men hun hører dig ikke, for skaden er sket. Hun har taget de negative påvirkninger ind, og gjort det til hendes nye opfattelse af sig selv. Og pigerne vil for alt i verden ikke være anderledes i dag, og så starter kampen mod kiloene.

En anden pige er gennem sin barndom blevet tvunget til at spise op. Hun har fået et meget uheldigt forhold til mad, og det er blevet hele hendes identitet. Også selvom det i den grad ødelægger hele hendes hverdag.

Gode råd til dig og din datter med spiseforstyrrelse i Næstved

Det er vigtigt, at du får professionel hjælp, men der er også ting, som du selv kan gøre, for at passe på dig selv.

Hvis du ikke kan overskue noget, kan det være en hjælp at lave en plan for dagen, så du er på forkant med, hvor meget der “forlanges” af dig.

Når triste tanker og følelser kører i ring hos dig, så er du fanget i en ond spiral, hvor alt kun bliver endnu mere forfærdeligt. Her kan det være en god ide at øve sig i at flytte fokus. Det kan være svært, men måden at gøre det på, kan være at lave positive tankekort. Tankekort til din bukselomme, men også til at hænge op hjemme hos dig. Herved kan du altid erstatte en trist tanke med en mere positiv tanke.

Øv dig i at skrue ned for bekymringer. Du kan ikke bruge dem til noget, og de gør kun din hverdag sværere for dig.

Vær åben om din spiseforstyrrelse. Det kan være super svært i starten, men det er altid nemmere for dig at være ærlig, og så behøver du ikke lurende øjne på dig, fordi andre ikke kan greje dig.

Og så kan du også altid få hjælp hos mig. Læs mere her om mit generelle forløb for børn og unge.