Er du også træt af din indre kritiker? Så skal du først og fremmest vide, at det er du ikke alene om. Måske er du ikke engang rigtig bevidst om, hvad den siger, men tro mig, din krop og dit hjerte lytter hele tiden med – og din krop husker alt. Faktisk er det noget, som du lærer, når du kommer i min klinik. Jeg viser og lærer dig nemlig, hvordan du kan spørge din krop til råds om vitterligt alt! Din krop kan du ikke snyde, for den har lagret alt information. Derfor er din indre kritiker også en ret farlig og blind passager at have med i din krop. Jo hurtigere du kan sige til dig selv: “Slip din indre kritiker” – jo hurtigere vil du gøre dit liv meget, meget bedre.

Vi spejler os i alt det umulige

Solskinsbillederne på instagram. De store smil på Facebook. Alt ser så perfekt ud – og så sidder du her og har det så skidt, og tænker hvordan du nogensinde skal leve op til det. Svaret er: at det skal du ikke, for det kan du ikke – og det kan de andre heller ikke. Vi er så hurtige til at opleve at andre kun har det godt, for vi ser kun det sukkersøde på de sociale medier. Men sådan er livet jo overhovedet ikke for nogen af os. Livet går op og ned, og hvergang det går ned, så skal vi igang med at lære nyt. Du kan ikke kigge ind i andre mennesker. Du kan kun se dem udefra, og derfor kommer du hurtigt til at tænke, at alle andre lever et bedre og sjovere liv end dig. Og så stiller selvbebrejdelserne sig i kø. “Hvorfor kan jeg ikke bare tage mig sammen”. “Hvorfor får jeg nu ikke tabt de der kilo, der sidder så tungt på mig?”. Hvorfor får jeg ikke styr på mig selv, styr på min fremtid?”. Vi er rigtig gode til at slå os selv i hovedet. Og midt i selvbebrejdelserne har vi glemt, at alle de andre på Facebook har det præcis ligesådan som os selv. Men de viser det ikke, ligesom vi selv heller ikke viser det.

Accepter dig selv

Vælg at fokusere på dine styrker. Vi alle har noget, som vi er gode til. Det kan gode være, at det ikke nødvendigvis er noget samfundet prioriterer, men det skal du gøre, for du er født helt unik med lige præcist dit talent. Så dyrk dit talent istedet for at gemme det væk – uanset hvad det er

Uden at dømme – så se også de andres fejl. Alle har nemlig fejl. Med de fleste personlige egenskaber er der fordele og ulemper. Prøv at se andre mennesker, præcis som de er. Også deres dårlige sider. Der er plads til os alle sammen.

Ingen slipper for at lave fejl. Heller ikke dig og heller ikke naboen. Accepterer at fejlene også er en del af dig – og så sig pyt, og måske endda lær af fejlene. Fejl kan være gode, for så kan vi vælge at lære af dem.

Erkend stemmen

Først og fremmest skal du lære at identificere din indre kritiker, ellers kan du jo ikke gøre noget ved den. Den kører derudad med negative budskaber (fra din underbevidsthed) som “du er ikke god nok” (kommer jeg til at vælge, for den hænger nærmest fast i alle) Det kan også være den stemme, der siger til dig, inden en eksamen, at du nok dumper eller inden en jobsamtale, at du sikkert ikke får jobbet. Stemmen er nedbrydende frem for opbyggende. Derfor skal du arbejde på at komme fri af den. Den gør intet godt for dit liv.

Hvordan kan du give slip på din indre kritiker?

Du kan fx arbejde med tankekort. Læg mærke til hvordan du taler ned til dig selv. Hvordan du hele tiden fortæller dig selv – og andre – at det der kan du ikke- og det andet der kan du heller ikke. Vi siger det så meget om os selv, så vi ikke lægger mærke til det mere. Måske mener du at du ikke kan mestre en bestemt opgave, for det har du aldrig kunnet. Stop så op og vend den om. Istedet for at sige: “jeg kan ikke udføre den opgave” så sig istedet “jeg ved at jeg godt kan”… Det skal siges en del gange, afhængig af hvor længe du har talt ned om dig selv.

Vores fortid hænger fast ved os

Der var engang, at din indre kritiker havde en funktion. I en eller anden gammel episode, har den passet på dig. Måske har folk grinet af dig, måske er du blevet mobbet eller noget tredje, og stemmen vil nu beskytte dig mod, at det gentager sig. Men problemet er, at stemmen (underbevidstheden) får overmagten og nu bliver hård og nedbrydende frem for at være rar og konstruktiv. Samtidig er der noget meget vigtigt her, de situationer du står i idag svarer nødvendigvis ikke til den situation, du stod i tidligere i fx din barndom. Derfor skal du arbejde på at komme af med stemmen, så du ikke tillægger det, den siger, for stor værdi, så det kommer til at styre dit liv.

Måden kan også være en behandling med traumeterapi

I en behandling med traumeterapi snakker vi først om en generel følelse, som sidder fast i kroppen hos dig. Hos 90% af dem, som kommer hos mig, er der en generel følelse af ikke at være god nok. Ift den følelse arbejder vi os så tilbage i erindringer, hvor følelsen blev inkorporeret i kroppen. Inde i erindringerne laver vi billederne om, således at din følelser ændrer sig til en ny grundlæggende følelse af netop at være god nok. Når de her gamle overbevisninger bliver lavet om, vil du meget nemmere kunne give slip på din indre kritiker. Og jeg kan fortælle dig, at det er en stor befrielse.

Tænk, hvis du talte sådan til andre

Overvej hvad der ville ske, hvis du ned gjorde og talte dårligt til din veninde, som du taler til dig selv. Hvor mange venner ville du egentlig have, hvis du svarede “du er også bare en stor idiot” når en veninde kom og sagde, hun var ked af det over noget dumt, hun havde sagt eller gjort? Og ville du være ven med en, der talte til dig, som din indre kritiker taler til dig? Nej, vel.

Afbryd den kritiske stemme

Ved at gøre noget aktivt, kan du afbryde den konstante kritiske stemme. Hvis du er under meget hårdt angreb, kan det hjælpe at flytte sig fysisk fra et sted til et andet, fx gå en tur ud i naturen, som er en af mine favoritter, og som jeg dyrker bevidst hver dag. Jeg kan endda tage mig selv i at kramme et dejligt flot og højt træ, fordi det bare kalder på mig, og fordi træet kan hjælpe mine energier til at komme i balance og det er jo faktisk bevist, at det forholder sig sådan, som jeg også skrev om i mit indlæg om kvantefysikken. Er det ikke fantastisk, at videnskaben har erkendt, at naturen faktisk kan hjælpe os positivt, netop pga vores energispiraler, som vi alle har i kroppen, og som har det hårdt, når vi kører på med negativitet. Naturen er således utrolig hjælpsom i mange sammenhænge – der sker simpelt hen noget i hjernen og kroppen, når vi kommer ud i naturen og sanser og mærker den.

Du kan lige læse lidt om kvantefysikken her

Tør du sende din indre kritiker til Langbortistan?

Mange – specielt kvinder – har levet med sin indre kritiker hele livet og er blevet tryg i det. På trods af at livet er hårdt, så er det velkendt og føles som hjemme. Problemet er bare, at livet skal jo ikke være hårdt og det skal slet ikke være en kamp hver dag, hvor man er bange for, hvad der kan ske, for tænk nu hvis der sker det, som man netop er bange for vil ske. Vi har kun et liv, og det skal da nydes 100%. Derfor er traumeterapien som sagt så fantastisk, fordi den på meget kort tid kan hente de gamle overbevisninger op til overfladen og ændre dem, så der nu kan blive lavet gode og nye overbevisninger, som netop kan hjælpe dig med at give slip på din indre kritiker og sende den til Langbortitans:-)

Læs lige mere om hvad traumeterapi er og kan gøre for dig