Undersøgelser viser, at folk der lider af nåleskræk og nålefobi har en øget forekomst af sygdomme, da de ofte frasiger sig undersøgelser, som kræver, at de bliver stukket med en nål. Nålefobi og nåleskræk er udbredt blandt hele befolkningen, og meget stammer helt tilbage fra barndommen.

Nåleskræk og nålefobi optræder hyppigst som trypanofobi, som er angst for brug af nåle ved medicinske procedurer, fx blodprøver, injektioner og drop.

I kognitiv terapi lærer du at tackle din fobi. Dette er den typiske behandling for fobi og den er pæn dyr rundt omkring, hvor du kigger. HOS MIG KOMMER DU AF MED DIN FOBI. Med traumebehandling og EFT kommer du af med årsagen til, at du overhovedet har tilranet dig en fobi.

Er dit barn bange for nåle?

På nogle hospitaler har man investeret i virtuelle computerspil, som skal aflede barnets opmærksomhed. Det virker for langt de fleste, og det er jo bestemt også noget børn i dag kender til. Andre steder bruger sygeplejerskerne lokalbedøvende salve, som skal tage de værste smerter ved stikket. Typisk er det værste dog at blive holdt fast. Ingen børn kan li’ at blive fastklemt, det starter alle alarmklokker hos dem.

Hvis dit barn har været ude for uheldige oplevelser med nåle hos lægen eller på hospitalet, så er det faktisk hjælp at hente. Ved hjælp af EFT kan dit barn – eller dig som den voksne – kommer af med de negative oplevelser. EFT er helt uden bivirkninger og det virker med det samme. Det er faktisk helt utroligt. Du behøver slet ikke at tro på det. Bare det at lave EFT sammen med mig, gør at vi får taget angsten, ved at fjerne ubehaget og de negative erindringer.

Fastholdelse af børn

Når børn fastholdes ved fx blodprøver, kan det give dem angst for at tage til læge. Det kan også give andre problemer senere hen i opvæksten.

Når børn skal stikkes med en nål, ender de ofte med at blive holdt fast af mor, far og eller en sygeplejerske. Men på Rigshospitalet har man siden august ikke længere holdt børn fast mod deres vilje. Det er vigtigt, fordi vi ved, at når man holder børn fast, har det konsekvenser for dem i voksenlivet, fortæller Gitte Aagaard. Hun er smerte-sygeplejerske på Rigshospitalets Videnscenter for Børnesmerter. Ifølge Gitte Aagaard har det tidligere været helt okay på hospitalet, at en sygeplejerske tilkaldte en kollega for at få hjælp til at fastholde et barn. Men nu er det altså slut – og det er godt.

Børnerådet

Børnerådet arbejder for at sikre børn og unges rettigheder. Rådet er glade for, at Rigshospitalet har droppet at fastholde børn. – Det burde ske på alle landets hospitaler. Vi har lavet undersøgelser, og præcis det med tvang og fastholdelse er noget af det, der sætter sig dybest i børnene, siger Lisbeth Wilms, som er næstformand i Børnerådet. En god udvikling med fokus på børn og børnenes udvikling senere i livet.

Mine oplevelser fra klinikken

Jeg har indtil videre haft en del børn med nåleskræk og nålefobi igennem i mit forløb for børn. Børn som har været indlagt af mange forskellige årsager, som nu er skrækslagne for alt hvad der ligner en læge. Men også børn som har det hårdt i skolen, fordi der ikke er overskud i hjerne og krop til at tage imod læring og til bare at være barn. Nogle har udviklet diagnoser og nogle er blevet angste for andre ting end kun nåle og læger. Jeg kan heldigvis også hjælpe langt de fleste af de her børn.

Mit eget traume med sygehuse

Hele mit liv har jeg haft en voldsom angst for sygehuse. Så meget at jeg ikke tog med Kristian på Rigshospitalet, da vi var ved at miste ham. Først under min uddannelse til traumeterapeut, fandt jeg ud af, at jeg som lille spæd blev efterladt på hospitalet. Det var en traumatisk oplevelse, som jeg ikke tidligere har været bevidst om. Men hold da op – hvor har den oplevelse ødelagt meget for mig.

Hvordan hjælper du dit barn med nålefobi og nåleskræk?

Du booker mit forløb SOS trappen til trivsel. Herigennem arbejder vi med dit barns fobi og skræk, og det vil have positiv indvirkning på mange andre issues i dit barns liv.

Læs her om mit forløb