En hund hjælper mod stress, depression og angst – og her har vi netop en lille Bella hund – en bichon havanais – som tidligere har været pædagoghund i folkeskolen, men nu er blevet selvstændig med sin mor, og hjælper børn med angst, stress og lavt selvværd.

En allergivenlig havanais

Alle børn og unge hvis forældre har købt et forløb hos mig, bliver mødt af Bella – allerede i døren. Og når de kommer anden gang, bliver de mødt med endnu mere overstrømmende glæde. Alle børn og unge som kommer her, ligger lavt på selvværd og troen på sig selv, og det kan Bella mærke. Hun er en havanais, og en sådan hund vil gøre alt for, at vi mennesker har det godt, specielt børn. Bella er trænet i at hjælpe børn, som har det svært.

Bella er en allergivenlig hund, hun fælder ikke, men jeg kan fortælle, at hun til gengæld slæber alverdens skidt med ind i huset. Vi har også en Holger-hund, men den har lært at blive liggende i stuen, når vi får børn på besøg. Kun hvis børnene selv vil hilse på ham, får han lov at komme ud, og så kan han næsten ikke finde ud af det. Når der kommer søskende i klinikken, plejer den ene af de to søskende at spille bold med Holger, mens den anden er i klinikken – og så bagefter bytter vi – og så har jeg en dejlig MEGET TRÆT Holger hund om aftenen.

Bella giver dig tryghed et nyt sted den første gang

Bella er hos dig i klinikken. Hun viger ikke fra dine fødder. Nogen gange kan Bella mærke, at du har det ret svært, og så hopper hun op i stolen hos dig. Vær “på vagt” for du kan være helt sikker på, at Bella gerne vil kysse dig i ansigtet.

Trine lærte Bella alt, mens hun var hjemme med skolevægring

En Bichon Havanais er utrolig nem at træne, fordi den er god til at lære nye tricks. Faktisk blev hunderacen tidligere brugt som en cirkushund på grund af dens lærenemhed. Bella er en meget intelligent hunderace, der er god til at lære. Bella er faktisk en cirkushund. Hun kan alle cirkuskunstner, som hun har lært af vores datter, Trine. Hun vil dog kun lave cirkuskunstner, hvis vi har godbidder. Har vi ingen, gør hun intet. Det synes børnene i klinikken er ret sjovt. Bella er også ret stædig. Hun vil gerne være sin egen herre. Hvis hun fx ikke gider at gå tur (hvilket ofte sker) så nægter hun at komme ud. Hvis vi så forsøger at hente hende fra hendes sofastol, gemmer hun sig under bordet. Gider hun ikke, så gør hun det ikke og vi kan ligeså godt gi’ op.

Både børn og hunde vil gerne behandles ordentligt

En havaneser ligner faktisk børn ret meget. De kan ikke lide at blive råbt af eller skældt ud. De elsker at gøre deres mennesker glade. Bruger man en hård tone overfor en havaneser, bliver den meget ked af det. Oplever den dårlig stemning, bliver den utryg. Den har brug for hvile. Den har brug for at samle ny energi, når den har været i gang et stykke tid. Det er ikke anderledes med børn, men hvor langt de fleste hunde får opfyldt de her basale behov, så halter det lidt for børnene og dækning af deres helt grundlæggende behov.

Læs mere om hvordan hunden også er god som terapihund i familen

Bella har sin egen facebook profil Bella Knarreborg. Her var hun aktiv som pædagoghund. Bella fulgte mig rundt i klasserne. Hun hjalp til i specialklassen og så legede hun med alle børnene i frikvartererne. Hun levede sit eget liv på skolen. Hun var aldrig i snor, for hun vidste præcist hvor hun måtte være. Så gik hun rundt og hilste på alle børnene, og børnene vidste, at Bella ikke brød sig om larm, og derfor var der “næsten” altid ro, når Bella kom på besøg i timerne. Hvis der sad et utrygt barn i en af klasserne, ville Bella typisk søge derhen, og så kunne hun godt finde på at blive der hele dagen.

En hund mod stress, angst og depression

Bella giver tryghed med det samme. Og så hjælper hun mig med at hjælpe det barn, som er kommet til os. Tit er barnet blevet overtalt til at komme med, men anden gang skal der ingen overtalelse til – og der står Bella ivrigt klar til at tage imod. Så ved ganske simpelt hjælp fra en hund, hjælper vi også mod stress, depression og angst. Jeg har opdraget Bella til at hjælpe børn, som har det svært.

Forskning viser hundens effekt på angst

Der er mere og mere forskning, som fortæller, at hunde er helt fantastiske til at støtte os, når vi har det svært. Vigtigst er en opnåelse af en følelse af tilknytning i vanskelige og hårde tider. Vi har alle brug for den grundliggende følelse og det kan komme fra noget så simpelt som en hun. Hunde øger også vores selvværd og er med til at reducere angst. Hunde kan rent faktisk genkende sorg og angst og reagerer på det ved at vise empati og støtte til sit menneske. Jeg har ovenikøbet opdraget Bella til at være der for de børn, som har det svært, og derfor er Bella en uvurderlig støtte til alle de børn, som kommer hos Stop og smil.