Mange af os kender det. Vi går og er mere eller mindre kede af det. Hverdagen skal fungere og derfor sætter vi familieproblemer på standby, vi ignorerer det eller vi lærer at leve med det. For at gøre noget ved det, kræves vilje, lyst og ikke mindst overskud. Familieproblemer og familiemønstre vil altid være en del af dig, i langt de fleste familier.

Jeg er mor til 4 børn med to forskellige mænd. Jeg er gift for anden gang og lever i et lykkeligt ægteskab.

Herudover har jeg tilbage en far og en søster med 5 børn, alle børn som jeg holder meget af. Jeg har også en bror med 3 børn, som jeg ikke ser. Vi er vidt forskellige, og selvom jeg i dag sagtens kan rumme det, er det ikke bare sådan lige til. Familieproblemer og familiemønstre lever i bedste velgående i min familie og i generationer tilbage, og på godt og ondt, er jeg og mine børn også en del af det.

Når du føler dig anderledes

For nogle dage siden gik jeg igen og snakkede med Helle om min familie kontra hendes familie. Helle måtte bare fortælle mig, at hvis jeg var en del af hendes store familie, ville jeg føle mig så tilpas, fordi jeg minder så meget om alle dem, og dem i min egen familie ville føle sig anderledes. Og sådan tror jeg faktisk bare det er. Mit job er at kunne være mig selv og føle mig godt tilpas, på trods af at jeg føler mig anderledes, når jeg er sammen med min familie.

Gode og dårlige samtaler

Familieforhold kan ofte lide under dårlig kommunikation. Når vi snakker forbi hinanden, er det umuligt at nå frem til et fælles standpunkt eller bare forstå hinandens følelser og hensigter. Hvor ville det være dejligt, hvis det kunne være meget nemmere at regne ud hvor kommunikationen går galt – og ikke mindst kunne rette fejlene. Vores sprog kan nemlig både gøre glæde og gøre ulykke.

Familiemønstre

Alle familier består af familiemønstre, som er bygget op gennem mange generationer. Alle i familien har særlige pladser – roller, som gør det mere legitimt at handle på bestemte måder end andre i familien. Måske er lillebroren favoritten hos alle og kan derfor tillade sig mere og andet. Måske er storesøsteren hende, som tager sig af alt og vil tage sig af alt. Forskellige roller gør, at nogle handlinger i familien falder mere naturligt for nogen, hvorfor man også forventer forskelligt af hinanden.

Dårlige familiemønstre

Man kan hurtigt havne i et familiemønster, hvor man trives rigtig dårligt. Det har jeg selv været en stor del af mit liv. Jeg har stort set altid følt mig udenfor. Anderledes. Ikke velkommen. Hvis min mor var utilfreds med mig, ville det resultere i lange perioder, hvor jeg ikke var en del af min familie. Min mor var overhoved og resten af familien dannede trop, selv min far fulgte med. Min søster har formået at sende en SMS med besked om, at jeg og mine børn ikke var velkomne juleaften, fordi mor ikke ville være sammen med os.

Familiemønstret ender med mig

Masser af andre eksempler har jeg, men de er heldigvis gledet ud og ikke vigtige mere. Jeg er ikke sur eller bitter. Jeg elsker min søster og min far. Og så er jeg virkelig glad for min egen lille familie, hvor vi alle behandler hinanden med respekt. Jeg er meget meget bevidst om at det familiemønster skal stoppe med mig. Måske det endda er en af mine vigtigste missioner i mit liv.

At føle sig fanget

Det kan være svært at fortælle sin familie, at man har det skidt med dem. Der er rigtig mange følelser på spil for alle, og de fleste gør alt hvad de kan for at beskytte sin familie for ubehageligheder. Problemet er blot, at mange unge føler sig fanget i familier, hvor de forventes at være på en bestemt måde, som de egentlig ikke har lyst til at være på. I stedet for at konfrontere familien, beslutter nogle unge, at det er dem selv, der skal ændre sig. Og det er ikke så godt, når vi laver om på vores eget indre. At påtage sig ansvaret for familiens trivsel, kan være et stort problem, som indbefatter skyld og skam, fordi man tror, at alt i sidste ende er ens egen skyld.

En stor indflydelse

Familien er en meget stor del af os, og har også stor betydning for hvordan vi udvikler os. Vi kan flytte langt væk fra familien. Det kan også være en god hjælp, men kan aldrig gøre dig fri af rammerne og forventningerne. Familieproblemer og familiemønstre er en dans mellem alle i familien. Højst sandsynlig kan du ikke overtale alle til at gå i terapi med dig, og derfor er det vigtigt, at du sætter dig selv i fokus og vælger at handle. Det handler om at gøre noget der, hvor man selv kan gøre noget.

I familieproblemer og familiemønstre kan du hjælpe dig selv, ved at stille dig selv nogle spørgsmål

Det er vigtigt, at du lærer dine egne følelser, tanker og fortællinger om din familie
Hvordan ser det hele ud for dig, og hvilke situationer er svære at være i?
Hvor går dine egne personlige grænser, og hvor vil du gerne blive bedre til at gå på kompromis?
Hvad er dine drømme og håb for et familieliv?
Ønsker du et tæt bånd til din familie – eller er det ikke så vigtigt for dig?
Hvad skal du gøre, når du kommer ud i de svære situationer med din familie?

Med de spørgsmål kan du lære at du er god nok som du er

Når du lærer dig selv at kende på den her måde, kan du begynde at reagere mere som du ønsker, når du er sammen med din familie. Det er vigtigt at huske på, at det omkring familien ofte er mere realistisk at tænke, at tingene ikke nødvendigvis ændrer sig, som du ønsker, men at du kan lære at reagere, som du ønsker, ved at kende dig selv bedre på det område. Det kan også være at trække en grænse og bakke ud, når det bliver for meget.

I familieproblemer og familiemønstre vil der altid være udfordringer, men det kan også vendes til noget positivt, hvis du vil. Jeg synes selv, at jeg har vendt det så godt som muligt. Jeg elsker min far og jeg elsker min søster. Det er ikke altid nemt, men jeg ved at den grund følelse findes inde i mig. Det er dog sjældent nemt. Følelsen af ikke at blive valgt til, er stor hos mig. Den bliver trigget ved de mindste anledninger, og jeg har accepteret den. Jeg ville ønske at jeg havde et tættere bånd til min familie, men det kan også give noget ro at acceptere tingene, som de er.

Hjælp dig selv med traumeterapi