Alt for mange børn og unge får angst. Angst er foruroligende udbredt blandt børn og unge – og det er i en tid, hvor folkeskolerne skal spare og spare og der bliver mindre penge til forebyggelse. De unge lider af social angst, generaliseret angst, OCD, fobier og panikangst. Det seneste år er der også kommet klima-angst og så fik vi da også lige sygdoms-angst med corona.

Angst i en ung krop

Har du prøvet at få et angstanfald? Hvis ikke du har prøvet det, kan du ikke sætte dig ind i hvordan din teenager med angst har det. Når du ikke kan forstå, hvorfor dit barn ikke vil ud af sit værelse – så skal du ikke forstå det, for du kan ikke. At have et angstanfald er noget af det værste din krop kan få, og når du så ovenikøbet er barn og oplever det – så sætter der sig en skræk i barnet. Barnet vil gøre alt for ikke at opleve det igen – og det betyder at blive på sit værelse. At mure sig inde. At forsvinde ind i netflix. Dit barn har brug for hjælp. Samtidig har dit barn brug for at du knuselsker ham for lige præcis den han er. Fortvivlelse og afmagt gør kun hele situationen værre. Derfor må du altid have troen med dig. Og elske dit barn, uanset udfordringer. Acceptere at der skal ændres ved nogen ting, så dit barn kan komme tilbage til sit eget oprindelige jeg – for det er jo inde bag angsten.

Kroppens stress stiger, når der er angst

Angst og uro kan bare nemt føre til, at kroppens stress-niveau når usunde højder – og det slider på kroppen. I min verden kan vi ikke skille krop og sjæl ad. At have et spændt nervesystem koster på den lange bane. Et godt sted at starte, kan være med at give et magnesium tilskud. Min yngste datter har fx magnesium stående fast på sit sengebord, fordi magnesium også kan bidrage til en bedre søvn. Man kan “altid” vælge junk food fra og erstatte med en sundere kost, måske endda en kost, hvor man “skjuler” grøntsagerne, fx ved at blende dem.

Hvordan kan vi ellers hjælpe vores børn og unge med angst?

Skab altid en tryg og rolig base derhjemme. Er det klima eller sygdoms-angst, så snak med den unge om at ja, vi skal passe på jordkloden og på hinanden, men jordens undergang står ikke lige for døren. Mange medier kører på vores frygt og det tager mange unge ufordøjet ind. Få en snak om mediernes rolle, og vis dit eget synspunkt og tag afstand fra medierne.
Skab også et pusterum for dit barn. Pusterum er vigtigt i en verden med fart på og konstante forventninger. Lav noget sammen, så tilliden er så god som mulig, herved er det lettere at hjælpe i tide. Lav mad, bag, vær kreativ, cykel, svøm, alt hvad der giver jordforbindelse er godt. Det er også godt at se en film sammen eller lytte til podcast, som er så meget oppe i tiden.

Mine egne erfaringer

Noget vi bruger herhjemme er gåture ud i skoven – ud i naturen med vores hunde. Igen sender vi vores yngste datter på gåture – ned til åen, hvor hun finder sit pusterum og kan lade op til hendes hverdag. Vores yngste datter går i 9.klasse på en stor folkeskole. I en klasse med larm og støj – og også nogen lærere, som desværre ikke lige magter alle børnene. Det kan være hårdt, når man er en stille og fornuftig pige. Derfor passer vi rigtig godt på hende. Giver hende pusterum, når hun be’r om det – og så griner vi. Alt hvad vi kan finde på at grine af, selv de mindste små bitteting kan vi grine af. Vi snakker meget, men ikke for meget. Vi dvæler ikke ved bekymringer og sure miner. Ud og afsted med det, og hvad kan vi så i stedet bruge vores tanker til?

Taknemmelighed

Hvad er vi taknemmelige for? Hvad skal der ske, af gode ting i fremtiden, som vi kan glæde os til? Er det værd at bekymre sig om noget, hvis vi ved, at det snart er slut? Hvad kan vi vælge at bruge vores tanker på? Alle dem vi godt kan lide, for der er heldigvis mange der. Sådan arbejder vi hele tiden, meget bevidst med vores tanker omkring vores yngste datter – og det virker. Sådan arbejder jeg også med de unge mennesker, som kommer i min klinik. Alle kan lære det. Det er simpelthen et spørgsmål om at få redskaberne og få løsnet blokeringer i vores energibaner.

Se også mit forløb for børn og unge med angst og lavt selvværd

Der er så meget andet end kun faglige præstationer

Tænk over hvor meget vi italesætter det gode i at tænke, være kloge, fagligt dygtige. Der er nærmest ikke andet end test og test i skolen. Skolen fodrer hovedet dagen lang og de fag, hvor der arbejdes med krop eller sanser, er ned-prioriteret. De omtales ofte som værende pjat og spild af tid og som noget, man kan bruge sin sparsomme fritid på. Intet kunne være mere forkert. Børn skal ikke kun vurderes på deres faglige kompetencer. Roser du dit barn nok for ting, som ikke er på skoleskemaet, som ikke er hovedarbejde?
Må man godt være god til noget, der ikke står på skoleskemaet? At strikke, spille guitar, synge, løbe, arrangere filmaftner, lave god mad, lytte og tale, være god ved dyrene, behandle andre med empati, og bare være en god ven eller søster er alt sammen noget, som vi bør rose vores børn for.

Du som forbillede

Og husk så: Du er dit barns største forbillede. Dit barn lærer af dig. Både af dine gode vaner og dine dårlige vaner. De overtager også alle dine gamle overbevisninger fra din underbevidsthed, som du kører dit liv efter. Alle mønstrene som går i arv gennem familiegenerationer, dem overfører du også til dit barn, med mindre du aktivt handler på dem. Hvis du selv fx føler du ikke er god nok i bestemte sammenhænge, så vil dine børn overtage denne “dejlige” overbevisning fra dig.

Angst er den hyppigste psykiske lidelse hos børn såvel som hos voksne.

Børn med angst oplever oftere følelser stærkere end andre og har mere uhensigtsmæssige strategier (undgåelsesadfærd og sikkerhedsadfærd) til at håndtere følelser. Når man har et barn med angst, bør man gribe tidligt ind, da ubehandlet angst kan udvikle sig til svære lidelser senere i livet. De lange ventetider på psykolog gør ikke livet nemmere for familier, som har et barn med angst, og det er i en tid, hvor kommuner oplever et stigende antal sager af børn med angst.
Jeg kan godt forstå, at så mange børn har det svært i skolen, så svært at de slet ikke vil i skole. Der er alt for mange ting, som ikke fungerer. Det er derfor jeg har en klinik for børn og unge med angst. Jeg har efterhånden hjulpet mange børn, og jeg skal hjælpe endnu flere de mange kommende år.

Skal børn og unge lære at leve med angst?

Nej – ikke hos mig. Mit arbejde med børnene går målrettet på, at vi sender angsten på retur, så vi kan leve i en lykkelig og fri krop. Jeg forstår slet ikke hvordan udbydere kan tilbyde at lære børn at leve med angst. Det er jo helt galt. Selvfølgelig skal unge mennesker ikke leve med angst. De skal blive fri af den, så de igen kan udfolde sig med alle de potentialer, som de er født med. Jeg bliver ret provokeret over, at ville nøjes med at lære at leve med angst.

Stop angst-medicin til unge piger

At give angst-medicin til unge piger (jeg har nogen stykker i min klinik). Tænk at vi er blevet et samfund, som nøjes med og ikke gider at hjælpe de her piger. Sådan ser det ud i min verden, når lægen udleverer angst medicin til et ungt menneske. Så har man givet op på forhånd, og den unge betaler en høj pris, for spiser du medicin har det bivirkninger og du lever altså med ting i din krop, som du ikke skal leve med.