Angst og OCD er en helt almindelig følelse, vi alle har mærket til og kender. Men hos nogle børn og unge kommer angst til at fylde så meget, at det er ødelæggende for deres liv.

Hvorfor har mit barn angst og OCD?

OCD og angst lidelser opstår ofte i barndommen. 75% af de mennesker der udvikler angst, gør det, inden de bliver 22 år. Jo tidligere angst behandles, jo nemmere er det at komme af med. I disse år opstår der angst, som ikke er normalt for de forskellige udviklingstrin. De vigtigste tegn til dig som forældre på, at angst er blevet en lidelse, som kræver behandling, er hvis angsten griber forstyrrende ind i barnets liv. Eksempelvis det at gå i skole, fritidsaktiviteter eller trivsel i hjemmet. Trækker dit barn sig fra alle områder, er angst blevet til en lidelse.

Angst fra familien

Angst kan optræde hos flere medlemmer af familien. Man siger at angst er delvis genetisk arveligt. Det er selvfølgelig også det nemmeste – herved kan man sige sig fri fra at have et ansvar. Man kan dog som forælder, altid tage et aktivt valg ift at komme af med sin egen angst. Det har en direkte positiv effekt på dit barn med angst.

Den måde forældre tackler et følsomt barn på, kan ydermere spille en rolle i udvikling af angst. Er forældrene fx overbeskyttende, kan barnet få en tro om, at verden er et farligt sted og jeg skal passe på. Modsat kan omsorgssvigt også bidrage til udviklingen af en angstlidelse.

Begivenheder i barnets liv kan udvikle en angstlidelse. Skilsmisse, vold i familien, et nært familiemedlems dødsfald, mobning, sygdom, indbrud, vanskeligheder i skolen. I dag skal børn passe ind i kasser i skolen. Langt de færreste børn mestrer det, og det ser jeg som en af de helt store grunde til den eksplosion af angst blandt børn og unge.

Angst fra den store verden

Ydermere er børn og unge i dag forsøgskaniner i en virtuel verden, som vi slet ikke har set resultaterne af. De unge sammenligner sig med kommercielle firmaer, som udnytter og bruger de unge i deres kampagner. De unge tror, at alt skal være perfekt og fantastisk. De kigger på sig selv og oplever ikke at kunne leve op til de høje “krav” som hele samfundet sætter. Det giver lavt selvværd og i mange tilfælde angst.

Vi lever i et selvtillids-samfund, hvor vi hver dag kæmper for at blive bekræftet i at kunne mestre. Det bliver en evig forfølgelse af at blive fyldt op af andre. Herved mister vi os selv, når anerkendelsen skal komme fra andre. Det bliver også et samfund med kontrol og udelukkelse.

Stigning i angst og OCD for børn og unge

129,2% – så stor en stigning har der været i antallet af 0-17-årige børn og unge med angst og OCD fra 2009 til nu.

OCD

OCD har efterhånden fået sit eget liv i vores diagnostiske system, men er stadig også karakteriseret som en angstlidelse og præget af tvangstanker og tvangshandlinger. Det kan fx handle om, at man er bange for bakterier og hele tiden skal vaske hænder (TAK for corona). Det kan også være en optagelse af symmetri, så ting skal stå på en bestemt måde.

Altid handle i god tid på angst og OCD

Jo længere tid et barn går med en angst lidelse, jo større sandsynlighed er der, for at det kan sprede sig som ringe i vandet, så barnet udvikler andre angstlidelser. Det er typisk ved undgåelsesstrategien, at vi ofte ser sammenhængende angstlidelser, hvor barnet udvikler angst for flere ting på en gang. Uanset hvilken type angst, der er tale om, kan den komme til at fylde en hel del i hverdagen.

Hos Stop og smil handler vi hurtigt. Jeg har altid akuttider, når forældre ringer og er desperate, fordi de i forvejen har ventet i måneder / år på hjælp fra kommunen. Jeg arbejder effektiv og kommer helt ned til kernen allerede den første gang, hvor jeg har børn og unge med angst og OCD i klinikken.

Læs mere her om mit arbejde med børn og unge