Svigt – utrygge børn – stress og lavt selvværd – det er bare nogle af overskrifterne i denne case

Utrolig dejlige drenge, ramt langt ind i sjælen. Svigtet af en forælder. Svigtet af systemet. De sidste måneder gået hos mig i mit forløb for børn. Utrygge børn med lavt selvværd som – på trods af svigt og stress – i dag lever i en verden, hvor det forventes, at de mestrer diverse opgaver i skolen.

Et liv med frygt

Moren og de tre drenge lever i dag for sig selv, uden fysisk kontakt til faren. Børnene lever i evig frygt for, at faren skal få fat i dem. Moren kæmper hver dag sit bedste, for at hendes drenge skal få det godt. Mange mødre og fædre derude kæmper hver dag for sine børn. Pas nu også på jer selv. Midt i bekymringer og frustrationer er det så vigtigt, at der også fyldes op med glæde og kærlighed, så vi kan blive ved med at være der for vores børn. Her kan du virkelig opleve, at svigt giver utrygge børn med stress og lavt selvværd.

Den ene dreng vælger nu nærhed til

D afslutter sit forløb hos Stop og smil. Han startede med at være en dreng, der i frygt og angst altid sørgede for at lægge en stor afstand mellem sig selv og alle andre Til nu at kunne til vælge at hygge sig med sin familie – til at ligge og se film sammen. Og til i skolen at være i ro, og stille og roligt begynde at vise sine gode værdier frem.

Ramt af systemet

Men dette er også en historie om et system, som svigter sårbare og ramte mennesker, som på et tidspunkt i deres liv, virkelig har brug for hjælp. En hjælp som vores velfærdssamfund praler af at kunne, men som på alle måder fejler i denne familie. Svigt giver utrygge børn med stress og lavt selvværd. Og her bliver det, trods en mors kamp, tydeligt fordi alle i systemet fejler – fra skole til psykolog.

Kan det virkelig være rigtigt, at et system, som er ment til at skulle hjælpe, laver så mange fejl? – og så midt i fejlene forsøger at skyde skylden på alle andre. Som når en psykolog, endelig efter en mors lange kamp for hjælp til den yngste, starter med at fortælle drengen, at han har ringet til hans far og fortalt faren, hvor drengen befinder sig! Drengen er rædselsslagen for sin far, men det vidste psykologen ikke, for han havde ikke lige nået at sætte sig ind i sagen. “Et skridt frem og 10 tilbage”. Drengen er igen blevet bange for at sove…

På Børns Vilkår kan du læse mere om hvor udbredt vold og svigt mod børn er

Mit forløb for børn og unge

Dea på 10 år har grundet den turbulente tilværelse med vold inde på livet, gået på tre forskellige skoler. Han hader dansk, men kan til gengæld godt lide de kreative fag. Også når han er i skole lever han i en evig frygt for, at faren skal møde op og tage ham. Lidt tryghed giver det, at han har sin storebror på samme skole. Dea er en utrolig velopdragen dreng. Han har en stor empati og gør alt for at tilfredsstille de voksne.

Processen i forløbet

Over de fire gange, som Dea har gået her, har vi lavet alt det, som jeg også gør med andre børn. Her har det “bare” drejet sig rigtig meget om, hvordan vi kan skabe tryghed og ro i kroppen. Ved hjælp af kropsligt arbejde kan du faktisk arbejde med at slippe traumer. Det har vi gjort en del af, og det har virket godt, og passet godt til Dea, som også er en kropslig aktiv dreng. Han kan blive så glad i hele sin krop, når han opdager, at kroppen er med ham, og at han kan få hjælp af sin krop. Vi har haft en del tankekort i spil, netop for at skabe ro og tryghed. Dea er også fantastisk til at tegne og han har både tegnet erindringer, som har gjort ham bange og ked af det; alle tegninger om en far, som slår og spøger i kulissen, men han har også lavet tegninger til at visualisere ønske scenarier. Dea har lavet en del hjernegymnastik, som også har givet koncentration og ro i kroppen. En enkelt gang har han fået klangmassage, som netop forløser traumer og spændinger. Han vil rigtig gerne alle de her forskellige ting, som vi arbejder med i min klinik og forløbet har også haft en stor positiv effekt på ham, så Dea skal fortsætte sit arbejde her, så han en dag kan få lov til at blive en endnu mere glad dreng. Bella og Dea har også nydt tiden i klinikken og Bella har alle gange enten siddet sammen med Dea eller ligget på hans fødder.

En storebror med beskyttertrang

D på 12 år har en kæmpe beskyttertrang overfor sin lillebror. D har oplevet og stået lige bag sin lillebror, når faren har slået ham. Sammen med beskyttertrangen har han også skabt en afstand til alle andre mennesker. En stor afstand hvor ingen får lov til at komme for tæt på, og som beskytter ham mod flere traumer og flere svigt. Derfor kan det være svært at komme ind på livet af D, det bør man som voksen forstå. De her forskellige ting kommer op i tegninger. Børnene sidder ikke her og snakker og snakker. De tegner deres erindringer og herigennem får vi forløst svære følelser, som sidder godt og grundigt forankret i kroppen. De laver øvelser med kroppen. Øvelser som giver ro og lettelse.

En positiv udvikling

D har udviklet sig positivt over de her måneder. Han er begyndt at spise frokost, som han ellers ikke kunne i skolen. Han er begyndt at tage hætten af og der bliver også lavet lidt ballade. Gode tegn på at der er mere overskud og mindre frygt i kroppen. Samtidig er han nu også begyndt at se lidt film sammen med sin familie i stedet for at mure sig inde på sit værelse. D har leget i vores store have med hundene, mens han har været her. Til stor glæde for alle. Selvom D forsøger at overtale sin mor til at få yderligere fire gange hos mig, så hopper hun ikke på den. Han er så meget videre nu, at han godt kan gå i skole på de tirsdage, hvor lillebror Dea skal fortsætte her.

Jeg hjælper alle de børn som kommer her

Det er en kæmpe gave for mig at kunne hjælpe børn, som har været udsat for et massivt svigt. Svigt giver utrygge børn med stress og lavt selvværd, men de kan altså hjælpes og i min klinik har jeg så gode resultater med at hjælpe dem med at komme videre. Det kan nemlig lade sig gøre. Du skal møde dem lige præcis, hvor de er. Anerkende alle følelser og kampe i kroppen.

Alle børn er fantastiske

Alle børn er fantastiske og så fyldt af kærlighed, men har de nok traumer inde på livet, har de ganske simpelt ikke overskud til at vise alle de gode følelser. Du kan dog være sikker på, at de er der. Giv plads og du vil glædes positivt:-)

Læs mere her om mit forløb for børn og unge