En ung pige kom til SOS trappen til trivsel, fordi hun snart er på vej til efterskole. Hun havde et stort ønske om, at gøre sig fri af stress, søvnproblemer og at arbejde med følelsen af svigt, som påvirkede hende negativt.

En fantastisk pige med nogle af de almindelige pige udfordringer, men også med det her svigt, som kan gøre ungdomslivet endnu mere svært. Hovedet og tanker kører med 120 i timen, og samtidig skal hun slås med følelsen af svigt, som giver endnu mere stress og søvnproblemer.

Store spørgsmål kan være svære at tackle selv

Hvornår kan jeg stole på mig selv?

Hvordan opnår jeg en indre ro i min krop?

Hvordan kan jeg vide om det er mig selv, som skaber mine tanker eller om de er rigtige?

Hvorfor føler jeg mig forkert sammen med andre mennesker?

Hvad nu hvis mine veninder ikke kan lide mig?

Selvom jeg “reklamerer” med, at jeg ikke har tale terapi, så har Lærke og jeg alligevel talt rigtig meget. Det var nemlig, hvad hun havde brug for. Men som Lærke har været glad for, har det ikke været psykologagtigt. Vi har talt, drøftet udfordringerne og så har vi bearbejdet dem og fundet nye gode måder at tackle udfordringerne på. Samtidig har Lærke fået redskaber til at handle, så nye og bedre overbevisninger kunne indkodes i kroppen.

Når andres behov bliver vigtigere end ens egne

Lærke føler et stort behov for, at hun skal klare andres problemer. Hun kan blive bange for, at veninderne lige pludselig ikke kan lide hende, hvis hun ikke er 100% på toppen. Det er hun nemlig ikke altid, hvilket er klart, da hun kæmper med søvnproblemer og dertil hørende stress – og når følelsen af svigt er en del af hendes liv, kan det være helt umuligt at være på toppen hele tiden.

Hvad gør man, når man lever med svigt i sit liv?

Hvis du tidligt i dit liv har oplevet svigt, vil du have nemmere ved at tiltrække mennesker, som svigter dig. Fordi det er så grundlæggende en følelse, at den faktisk ligger i din underbevidsthed, kan det gå hen og blive dig sammen med de mennesker, som du møder. Det sker helt ubevidst, at du igen og igen vil blive konfronteret med din følelse af svigt. Derfor bliver det hårdt for dig at være sammen med andre mennesker, fordi du skal gøre dig ekstra umage, fordi du netop ikke ønsker, at de også skal svigte dig. Derved vil du tage mere hensyn til andres opfattelse af dig selv, fordi den bliver så vigtig for dig. Du ender med at undergrave dine egne behov, og så begynder det netop at gå galt.

Kendskab til fakta

Bliver vigtigt. Vi skal helt ned til grunden og fundet årsagerne frem. Det har vi gjort, og Lærke har arbejdet med at få ændret overbevisninger, så hun kunne acceptere sig selv, som præcis den fantastiske pige, som hun er. Efter hun er begyndt at acceptere sig selv, er mange daglige ting blevet nemmere for hende.

Kroppen er din bedste ven

Lærke har en krop, som arbejder fuldstændigt sammen med hende. Hun har lært, hvordan hun skal blive bedre til at lytte til sig selv. At tage hensyn til sig selv, inden hun går i gang med at klare alle andre. Det vil hun nemlig rigtig gerne, og det er også meget sødt af hende, men når det sker på bekostning af hendes egen trivsel, så går det ud over selvværd og roen. Lærke ønsker at få en indre ro i kroppen. Det får hun, når hun lærer at gøre sig selv glad først, inden hun klarer alle veninderne.

Nye overbevisninger til Lærke

Med hjælp fra Lærkes krop har vi arbejdet med overbevisninger. Lærke følte sig slet ikke god nok. Hun accepterede ikke sig selv og hun var dagligt bange for, hvad de andre tænkte om hende. De ret uhensigtsmæssige overbevisninger har vi arbejdet med, og Lærke har fået kodet nye og bedre overbevisninger ind i kroppen. Da hun kom til 3.gang i forløbet, havde hun oplevet at vågne med en lykkerus i hele kroppen, og hun var bare så glad, at hele hendes ansigt lyste. Hun var begyndt at føle sig god nok, som hun er, og det er altså en ret fantastisk ny følelse, så jeg kan godt forstå, at det gjorde hende så glad.

Nået i mål

Efter 3.gang var vi nået i mål, og jeg opfordrede derfor Lærke til at tænke over, hvad hun godt kunne tænke sig at få vendt sammen med mig den sidste gang. 4.gang havde Lærke tænkt, og hun syntes stadig det kunne være svært at vide, hvornår hun kan stole på sig selv. Hvordan hun kan vide, om det hun gør, er det rigtige.

Det er så vigtigt, hele tiden at mærke efter i sin krop. Vi er så nødt til at starte med os selv og tage udgangspunkt i, hvad der er det rigtige for os. Og fordi Lærke arbejder rigtig godt sammen med sin krop, var opfordringen at bruge kroppen meget mere. Hver gang den mindste tvivl kommer, træd et skrift tilbage og lige være opmærksom på om hun har sig selv med. Så kan hun stole på sig selv, og den indre ro, som hun ønsker at have, vil blive en del af hende. Det er svært. Ingen tvivl om det, for vi er så gode til at sætte os selv til side og være søde ved andre. Det skal vi selvfølgelig også, men vi skal altså først klare os selv.

Lærke har været meget glad for at gå hos mig. Hun føler vi har fået bearbejdet de ting, som hun gik og tumlede med og hun er glad for de redskaber, som hun har brugt til at få sin krop i balance. En dejlig og skøn pige, som nu er på vej på efterskole med meget mere selvværd og en god portion tro på sig selv. Netop som hun ønskede.

Læs her om mit forløb SOS trappen til trivsel

stress søvnproblemer svigt
stress søvnproblemer svigt