Hvorfor har mit barn lavt selvværd og angst og stress i kroppen? I Caprices tilfælde var det ret nemt at svare på

Den skønneste pige med alt for meget stress i kroppen har netop gennemført Stop og smils forløb for børn med angst og lavt selvværd. En pige som udadtil er velfungerende og socialt med til aktiviteter, men som indadtil og hjemme hos mor viser, at hun er angst, er bange for ikke at være god nok og for hvad de andre tænker.

En verden fuld af stress og utryghed

At vokse op i et stressfyldt hjem med forældre, som skændes og kaster tallerkener efter hinanden, som råber og glemmer at være voksne. Når et barn må tage voksenrollen på sig, og skille de voksne ad. Når et barn vælger sin far fra, fordi far er lig med utryghed. Når pigen ikke ønsker at tale med folk i det offentlige system, fordi det opleves som ubehageligt og giver hende en følelse af at være dum. Når folkene i det offentlige gentagende gange aflyser tider, som piger har forberedt sig på.

Barnet vokser op og er konstant på listefødder, konstant på vagt efter vibrationer og stemninger. Når et barn oplever uretfærdighed, bliver barnet utrygt, begynder at miste tiltroen til voksne mennesker – og begynder at blive i tvivl på, om det overhovedet er elsket. Det tærer på selvværd og angst og stress kommer snigende.

Sådan startede Caprice hos mig for nogle måneder siden. Hun er 10 år og lever med sin mor, som også er hende, der fandt mig i håb om, at jeg ville kunne hjælpe hendes datter. Moren har forsøgt at få hjælpe igennem det offentlige i lange tider, men uden held. Caprice havde – forståeligt nok – meget vrede i sin krop fra dårlige minder. Hun havde skiftet skole og brugte meget tid på at passe ind med nye mennesker. Når der bliver brugt ekstra mentale kræfter på at passe ind, er der mindre overskud til fx at se en far, som der er mange dårlige minder fra. Der kræves generelt meget af børn i stressede livsvilkår, således også her.

I forløb hos Stop og smil

Hvordan skal man overhovedet starte, når en pige er så meget på overarbejde? Alle forventer en masse af hende, når det burde være lige omvendt. Ingen har tænkt over, at pigen skal have ro og presset skal tages fra hendes skuldre. Derfor bad jeg moren om, at få skolen til at slappe af. Få alle instanser omkring hende til at forstå, at det at presse en så sårbar krop er ikke smart. Alt for mange børn i dag bliver presset unødigt alt for meget – og de kan ikke holde til det, ligesom vi voksne ikke kan holde til det.

Caprice var generelt bange og utryg og derfor arbejdede vi aller først med de to udfordringer. Pigen havde brug for at få skabt ro i kroppen. At få en større tro på, at hun faktisk var helt som hun skulle være, på trods af, at hun overhovedet ikke mente at hun var noget værd. Det viste sig, at Caprice var rigtig glad for at tegne, så vi har brugt terapien inden for kunstens verden en del. Det er utrolig som du kan tegne gamle følelser ud af kroppen. Du kan tegne vrede og utryghed ud. Det har virket godt for Caprice og hun blev bl.a sendt hjem med opmuntring til at fortsætte i kunstens tegn.

Caprice har også haft stor glæde af klinikhunden Bella. Den har givet hende en utrolig stor tryghed til at slippe vrede og frustrationer. At gå fra “alt er godt” til at erkende, at “det gør så ondt i kroppen”. Der har Bella hjulpet Caprice med at slippe og tro på, at her i Stop og smil kan man læsse af, få frit løb med følelserne og alligevel er man elsket og så meget værd, præcis som den man er. Sikke en proces at være vidne til. Caprice har øset ud af frustrationer og Bella har siddet på skødet af hende i alt den tid. Caprice startede med et meget lavt selvværd, med angst og med stress og hun afsluttede sit forløb med at tro på sig selv, med at vide at hun er lige præcis som hun skal være og ved hjælp af enkle redskaber kan hun få stress og angst ud af kroppen, hvor det slet ikke hører til.

Klinikhunden Bella er her

Caprice har også fået en del klangmassage. Det har hun haft rigtig godt udbytte af. Klangmassagen har sendt rigtig meget af hendes angst og stress på galopfart ud af kroppen – og hun har virkelig nydt selvværd og roen sprede sig i kroppen. Klangmassage virker utrolig godt på børn. Massagen er traumeforløsende samtidig med at den afspænder og masserer helt ned på celleniveau. Så i stedet for at vores celler bekriger hinanden, begynder de nu at danse med hinanden, hvorfor det bliver så meget nemmere at være i sin krop.

Læs mere om klangmassage i Næstved

Caprice tog hjem med sin personlige værktøjskasse – og med et flot maleri, hvor vrede og tristhed blev forløst med blå farve. Caprice har fået redskaber til at teste med sin krop, så hun altid kan spørge sig selv og sin mavefornemmelse om noget er godt for hende. Hun har en utrolig god mavefornemmelse, men der er tidligere blevet lukket ned for den, pga alle de omkringliggende krav og forventninger. Hun syntes, at hun havde fået det meget bedre efter det her forløb, og hun følte sig klar til at møde verden med nye og friske øjne. Fri af tidligere begrænsninger, men i stedet med en tro på, at hun er god nok, at der er håb om at man godt tør tro på de voksne omkring hende.

Sikke en rejse. Jeg ønsker Caprice og hendes familie alt godt på deres videre vej.

Det her er mig