I en verden hvor Barbie trenden og sociale medier styrer, kan det være rigtig hårdt at vokse op med et par kilo for meget. Blikke bliver til fordømmelse – og en overvægtig pige begynder at føle sig anderledes og tanker overtager styringen af livet.

Et eneste mål: at være glad

Det var målet for den unge pige. Hun kom til mig efter adskillige bump. Det seneste var et efterskole ophold, som gik galt. Opstart på en ungdomsuddannelse gik i vasken, og nu er pigen hjemme. Og måske var det lige præcis ro, som skulle til, for at vi kunne komme igang med vores arbejde. Fire gange har vi været sammen, og det er blevet til mange tegninger af forskellige svære oplevelser.

Når man er tyk!

Som pigen selv udtrykker det, så tror andre mennesker, at det giver ret til at “glo” og dømme. Rigtig mange oplevelser har hun, hvor folk har kigget ned på hende. Aldrig har hun sagt noget, men altid har hun set det, taget det ind, og blevet ked af det. Specielt husker hun en episode, hvor hun falder af en hest, og andre i stalden står bare og kigger på hende. Ingen kommer og hjælper hende, og derfor oplever hun også her, den fordømmelse som sker, når man er overvægtig – igen kommer tanker og følelsen af at være anderledes. Alle de forskellige episoder har udviklet sig til et lavt selvværd, som hun i dag kæmper med.

Lavt selvværd giver angst

Mange blik fra andre bliver til ens egen opfattelse. Så pigen synes ikke hun er god nok. Hun accepterer ikke sig selv. Hun er ikke tryg, og hendes krop er bestemt ikke hendes ven. Hun har ingen gode overbevisninger og derfor har hun så lavt selvværd. Det lave selvværd bliver til angst, fordi hun bliver afhængig af andres anerkendelse, for at fylde hende op. Når nogen siger noget godt om hende, tror hun ikke på det, og så er en rigtig dårlig spiral sat igang.

Tanker styrer livet

Tanker har styret denne pige i adskillige år. Hun har ingen gode tanker om sig selv, og derfor har det været meget nødvendigt at få arbejdet med tankerne. Pigen har fået tankekort med hjem, som hun har hængt op på sit spejl, og så har hun øvet sig i at kode nye og bedre bekræftelser ind.

At stemple ud af ræset

Må man det? Bliver man så ikke egoistisk? Som i overhovedet ikke. Her er det nødvendigt. Pigen skal bruge tid på at bygge sig selv op. Hun er kommet til mig for at få hjælp, og bare det i sig selv er mega sejt. Hun har været så målrettet på at arbejde sig ud af nogle af sine gamle traumer. Det kræver overskud og beslutsomhed, og derfor er det så fornuftigt at stemple ud af ræset.

En proces i udvikling

Denne pige lever stadig med et lavt selvværd og angst. Men det er blevet bedre, og her er det vigtigt at huske på, at meget i livet er en proces, og er processen positiv, så er det godt. Traumer og et tons af dårlige oplevelser kan ikke fixes over en kort periode. Det skal gives tid. Og så en tro på, at en god og stødt positiv udvikling er vejen til at nå sit mål: “At være glad”.

Redskaber til støtte i processen

Pigen har fået redskaber med hjem. Alle redskaber som kan hjælpe på hendes vej. Det kan være en langsommelig vej, men hun er målrettet og ved at hun vil komme i mål. Hun ved også hvad der stadig er svært, og derfor kan hun skærme sig imod det. Fx en tidlig busafgang med alt for mange mennesker er ikke smart.

Pigen har gået på mit SOS forløb for børn og unge. Læs mere her