Som introvert gymnasieelev kan du sagtens og meget hurtigt blive udfordret på dit selvværd. Langt de fleste gymnasieelever drøner derudad, men der er altså også en del, som kæmper hver dag med forskellige udfordringer, og mange af dem kommer i min klinik til mit SOS forløb, for at blive bygget op med selvværd og en styrke i at stå sikkert og fast i sin egen personlighed.

Hvad er et introvert menneske?

Et introvert menneske nyder eget selskab, er følsomme og gode til at fordybe sig. De bruger tid på at forberede sig, inden de udtaler sig eller deltager i en aktivitet. Efter sociale aktiviteter med mange mennesker, har de brug for at lade batterierne op. Utrolig gode menneskelige kvaliteter, men ikke så tit bliver disse kvaliteter anerkendt. Og det er synd, for vi har brug for introverte mennesker. Ligesom vi har brug for ekstroverte mennesker. Der skal og må være plads til alle, idet verden bliver et bedre sted, hvis vi husker at anerkende vores forskelligheder.

Hvordan hjælper du et introvert menneske?

Som introvert kan du måske have behov for at trække dig lidt, puste ud, holde en pause eller bare være alene – ikke alle deler det behov. Dine venner og familie kan derfor godt misforstå dig og tro du ikke gider dem. Sørg for at være ærlig og forklar dine nærmeste, hvordan du er skruet sammen og har det bedst. Du må aldrig gå og være bange for at de andre tror, at du ikke kan lide dem. Fortæl i stedet at sådan er du altså skruet sammen, og det er faktisk helt normalt, hvordan du er. En introvert gymnasieelev kan sagtens få et godt selvværd, men typisk skal de hjælpes lidt på vej.

Ødelæggende bekræftelser

“Jeg blev valgt fra af min bedste ven, og så følte jeg at jeg ikke var god nok”.

“Jeg har faktisk altid været bange for at blive afvist, og derfor har jeg på forhånd trukket mig fra andre mennesker”.

“Når jeg skal fremlægge, går jeg altid i frys i hele min krop, og jeg bliver så irriteret og sur på mig selv”.

“Jeg er bange for, at de andre tænker dårligt om mig, og at de tror, at jeg ikke gider at være sammen med dem”.

Temmelig belastende og ødelæggende bekræftelser kom Benjamin med, og han var så træt af dem, men han kunne ikke selv komme af med dem. De fyldte alt og det besværliggjorde hans nye hverdag på gymnasiet. Benjamin ønskede min hjælp til at kunne møde nye mennesker med et åbent sind. At kunne snakke med dem. At kunne tro på, at andre gerne ville ham.

Nye tanker skaber nye muligheder

En introvert gymnasieelev får selvværd

Igennem SOS forløbet lærte Benjamin at styre sine tanker henimod nye muligheder. I gennem øvelser blev hans selvværd bedre og bedre, og efterhånden som trinene i SOS forløbet var klaret, blev han overbevist om, at han var præcis god nok som han er. At han godt kunne acceptere sig selv, med de kvaliteter, som han besidder. At alle andre faktisk godt kan lide ham, og at de tænker godt om ham.

Benjamin har samtidig fået forløst gamle små traumer fra folkeskolen. Andre børn som har talt dårligt til ham. Situationer hvor han er blevet presset ud over hans grænser. Venner som har afvist ham. Andre som valgte ham fra. Små traumer som har siddet og naget, men som nu er kommet ud, og derfor kan han handle friere, når de ikke begrænser ham i hans dagligdag.

Benjamin kan nu møde og være sammen med nye mennesker. Han snakker uden problemer med de nye venner fra gymnasiet, og han gør det uden at være nervøs eller få uro i kroppen. Han er heller ikke bange for at blive afvist. Faktisk har han opnået nye venskaber med andre gymnasieelever. Han er blevet glad. Han har fået selvværd, og det kan en introvert gymnasieelev sagtens besidde.

Den eneste gamle udfordring, som vi ikke har fået testet, er hvordan fremlæggelserne vil blive. Men som Benjamin meget overbevisende sagde: “Det bliver slet ikke noget problem, for alle de andre ting har jo virket, så jeg får ingen problemer med at fremlægge i fremtiden”.

Tro kan flytte bjerge

Det er Benjamin, og også så mange andre, er stående bevis på. Hvis vi tror på, at noget virkelig vil ske helt inde fra hjertet, så vil det også blive sådan. Benjamin har gjort alt arbejdet selv. Jeg har sådan set “bare” givet ham redskaber til at kunne få et lykkelige og gladere liv.

Jeg ønsker ham alt mulig held og lykke i fremtiden.

Læs mere her om SOS forløbet, som Benjamin har gennemført