På vej til TV2 Go´ Morgen Danmark, for lige netop at hjælpe forældre med at afmontere sine børns frygt for krig i Danmark. “Mor – kommer der krig i Danmark” spurgte min egen datter mig om, lige pludselig, en dag. Forskrækket over hvad min datter går med af tanker, men så taknemmelig for, at hun spørger. Hurtigt udbryder jeg et stort NEJ, men her stopper det selvfølgelig ikke, for vi skal som forælder anerkende og modtage vores børns tanker med ordentlighed og omtanke.

TV2 Go` Morgen Danmark valgte senere på dagen en anden vinkel, og nu skulle indslaget være med en krise psykolog… Derfor ringede de pænt tilbage til mig, og undskyldte, at de havde taget det meste af min dag til forberedelse af dette morgen interview. Det er okay:-)

I stedet har jeg valgt her at møde mine følgere og læsere med det, som jeg ville have fortalt på morgen TV.

Min forælder rolle

Sådan gjorde jeg, da min datter spurgte: “mor, bliver der krig i Danmark?” vores nyeste frygt. NEJ måtte jeg sige, fordi jeg i hele min overbevisning ikke tror på, at der bliver krig i Danmark. Derfor er det nemt for mig at sige NEJ. Og herefter kom en realistisk, men beroligende forklaring med, at der sker meget ude i verden, men jeg er af den overbevisning, at vi er trygge her i Danmark.

Jeg roste og anerkendte min datter for at komme til mig med sin frygt. Alle kan blive ramt af frygt, og det er så vigtigt – og flot – at kunne bede om hjælp. Frygt er en helt naturlig del af vores liv. Men den kan hurtigt gå hen og blive en følgesvend, især der hvor barnet ikke tør at udtrykke den.

Jeg ved med vilje ikke så forfærdelig meget om, hvad der sker af ulykker i verden. Heldigvis har jeg min mand, Michael som ved alt det jeg ikke ved, og han er utrolig god til at bane vej for fornuften. At fortælle hvad der sker derude, men ikke med skræmmebriller på. Og det virker.

Børn skal ikke overtage de voksnes frygt. Frygter du selv krig, kan du være sikker på, at dit barn også frygter krig.

Vigtigste budskab til forældre

  • Vær rolig og lyttende. Hvis vi som forældre viser panik eller bekymring, smitter det barnet.
  • Anerkend dit barns følelser. Sig fx: “Jeg kan godt forstå, at det kan være skræmmende”
  • Hjælp barnet med at sortere i information. Børn får meget fra TikTok, YouTube og nyheder – og det er ikke altid korrekt eller balanceret.

Børn og forældre

Jeg er forælder, men jeg er også familie- og børnerådgiver i mit firma Stop og Smil.

Flere og flere børn kommer til mig med frygt og bekymringer om krig i Danmark i disse tider. Mange af børnene har svært ved at håndtere de voldsomme nyheder og billeder. De føler sig utrygge, selvom krigen ikke er tæt på dem.

I nogle tilfælde kommer frygten fra sine egne forældre. Hvis vi som forældre går og er bange, så kan vi være stensikre på, at vores børn også er bange. Derfor skal vi på fineste vis, starte med os selv.

Vi skal afmontere frygten

Forældre er med i sine børns SOS forløb. Jeg bruger forældrene til at blive en medspiller, når vi skal hjælpe børn med at slippe frygt.

  • Forklar dit barn, at dets hjerne vil beskytte det, men nogle gange overdriver hjernen farerne. Vi kan altså selv “piske” vores hjerne og krop op til endnu mere frygt, end det er nødvendigt.
  • Vi kan med fordel komme med konkrete eksempler, som fx “Du bor i et trygt land. Vi har et stærkt samfund, og vi voksne har styr på situationen”.
  • Begræns nyheder og sociale medier. Børn behøver ikke konstant blive opdateret – det skaber bare mere uro. Som forælder må vi gerne sætte en grænse for, hvad vores børn ser.

Børn har brug for at føle sig trygge, og det er vores opgave som voksne at hjælpe vores børn med det. Børn har brug for at vide, at vi tager ansvaret. Fx ved at bestille et SOS forløb hos mig:-)

SOS forløbet hjælper børn med frygt for krig:

Mit SOS forløb er designet til at hjælpe børn med forskellige former for angst, lavt selvværd, stress og mistrivsel af alle mulige årsager. De metoder og teknikker, jeg anvender, er også yderst relevante for børn, der oplever frygt for krig.

  1. Anerkendelse af barnets unikke oplevelse:
    Jeg møder hvert barn med kærlighed, anerkendelse og respekt, hvilket meget hurtigt skaber en tryg ramme for dit barn til at udtrykke sine bekymringer og følelser.
  2. Afbalancering af følelser:
    Gennem akupunktur for følelser (uden nåle) hjælper jeg barnet med at bearbejde og slippe de negative følelser forbundet med frygten. Dette reducerer angstniveauet og skaber ro i kroppen.
  3. Hjernetræning og kinesiologi:
    Ved at sikre, at begge hjernehalvdele arbejder sammen, forbedres barnets evne til at håndtere stress og angst. Dette styrker barnets modstandskraft over for bekymringer om krig og andre ydre faktorer.
  4. Forløsning af tidligere traumer:
    Gennem teknikker som “picture tapping” hjælper jeg barnet med at identificere og bearbejde tidligere oplevelser, der kan forstærke frygten for krig. Dette skaber en følelse af kontrol og tryghed.
  5. Styrkelse af selvværd og selvtillid:
    Ved at arbejde med barnets selvopfattelse og selvtillid bliver dit barn bedre rustet til at håndtere ydre bekymringer som frygten for krig.
  6. Involvering af forældre:
    Jeg tilbyder også rådgivning og vejledning til forældre, så de kan støtte deres barn bedst muligt i hjemmet. Dette sikrer en helhedsorienteret tilgang, hvor dit barn føler sig støttet både i og uden for terapien.

Her kommer du og dit barn fri af frygt

Med alle mine effektive metoder skaber jeg en omfattende støtte for børn, der oplever frygt for krig i Danmark, og samtidig hjælper jeg dem med at genfinde tryghed og balance i deres hverdag.

Jeg har gjort det med et utal af børn under corona. Børn med sygdomsangst og angst for bakterier og angsten for at miste sine nære.

Jeg har gjort det med et utal af børn under klimakrisen. Børn med angst for vandmængder og ozon laget.

Nu gør jeg det med børn, som har en frygt for krig i Danmark.

Her i mit SOS forløb