Hvordan kan man overhovedet vide om ens barn har angst? Angste børn er jo ofte velopdragne og generer ikke andre.

Angst hos nogle børn kan være svært at opdage – angst hos andre børn kan nemt ses, fordi barnet adskiller sig ved, fx ikke at ville i skole eller ikke vil give slip på mor eller far, når barnet skal afleveres i institution eller skole. Så kan hverdagen hurtig blive besværlig i vores fortravlede hverdag. I Danmark sidder der i gennemsnit to børn i hver eneste folkeskoleklasse, som kæmper med angst – og her er der desværre meget lidt hjælp at hente. Samtidig er der lange ventetider på hjælp i det offentlige. Hos mig skal man ikke vente. Jeg skaber altid plads, også en hurtig plads, hvis jeg kan høre, at det har været slemt i en lang tid. I min verden skal et barn ikke have angst Et liv med angst er ikke et godt barneliv, og angst er foruroligende udbredt blandt børn og unge. Jeg har både de små børn og jeg har også en del teenagere, pt en del teenagerne som er ramt af angst efter corona.

Som mor er man ikke mere glad end ens mindst gladeste barn”

Selvom angst kan være svær at opdage, er der alligevel flere forskellige typer af adfærd, som man skal være opmærksom på:

  1. problemer med at få sin nattesøvn
  2. koncentrationsbesvær
  3. kvalme og nedsat appetit
  4. nervøs for ukendte situationer
  5. pessimistisk omkring hvad der vil ske
  6. barnet vil helst forsvinde ind i sin cyber verden
  7. vil helst isolere sig og vil ikke i skole
  8. mavepine / hovedpine

    Og de helt tydelige – seperationsangst, socialfobi, alle fobier og OCD

Der kan være mange grunde til, at dit barn har udviklet angst. Tankerne løber typisk løbsk hos et barn med angst. Tankerne kommer hele tiden igen, jo mere barnet tænker. Typisk oplever jeg dog, at et barn med angst, helt fra tidlig barndom har skabt en bestemt overbevisning, som holder barnet tilbage og skaber ødelæggende tanker og adfærd, fordi barnet ikke selv ved, hvad barnet skal gøre og ikke kan sætte ord på, da barnet ikke er bevidst om sin overbevisning. Det er bl.a. barnets uhensigtsmæssig overbevisning, som jeg kan ændre sammen med et barn med angst, så fornuftige tanker og en ny og god adfærd kan blomstre op.

Et typisk eksempel på en teenage pige, hvis tanker skaber angst og en bestemt adfærd:

Situation: Pigen møder en person, som ikke hilser i skolen – eller på gaden

Tanker: “Han kan ikke lide mig” eller “hun synes jeg er kedelig” eller ” jeg ER kedelig og en fiasko”

Følelser: ked af det, magtesløs og angst

Krop: Drænet for energi, tung i kroppen, knude i maven, benene bliver lammet

Adfærd: Pigen trækker sig fra alle sociale sammenhænge, både i skolen og evt. fritidsrammer – bliver hjemme og ser netflix og serier, for her kan man være tryg og ikke blive udfordret af situationer, hvor hovedet starter tanker og efter kort tid, vil pigen ikke ud, fordi hun ikke kan styre sin tanker mere.

Pigens hoved har skabt en ond cirkel, som pigen skal have hjælp til at komme ud af. At pigen kun vil blive hjemme og se netflix, er et tydeligt tegn på, at hun begiver sig ind i en tryg verden, hvor hun ikke bliver udfordret. Problemet er bare, at jo længere tid piger gemmer sig her – jo sværere bliver det at komme tilbage til den virkelig verden. Og forvent ikke at pigen selv kan komme ud af denne her “tankevirus” – det kan hun ikke.

Jeg har pt mange piger i min klinik, som er havnet i den her onde spiral, men med de redskaber jeg arbejder med, kan jeg hjælpe langt de fleste piger tilbage til et godt børneliv uden angst.